Zoeken
  • Yvonne Brouwer

Op crashdieet in de strijd tegen corona?!

Bijgewerkt op: 31 mrt 2020

Gisteren kwam er een nieuwsbericht online met de titel “80% van de coronapatiënten op IC met overgewicht”. De oorzaak hiervan zit hem in het feit dat mensen met overgewicht vaak een onderliggende aandoening hebben en dat het overgewicht de ademhaling kan belemmeren.

Natuurlijk is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en het aanpakken van overgewicht is altijd een goed idee. Maar daarbij is één ding wel heel belangrijk: het laatste wat je nu moet doen, is streng op dieet gaan! Een streng dieet veroorzaakt al gauw een gebrek aan voedingsstoffen en dit werkt averechts voor jouw immuunsysteem. Daarnaast is overgewicht natuurlijk niet in een dag opgelost. Het is ook niet in een dag ontstaan.

Wat moet je dan wel doen?

Het is in deze periode extra belangrijk om gezond te leven. Wat erg lastig kan zijn. Door alle maatregelen zijn veel mensen gedwongen in een ander ritme gekomen en hierdoor kan de verleiding groter zijn om wat vaker wat lekkers te pakken, alcohol te drinken of minder te bewegen. Maar dit nieuwe ritme kan je gelukkig ook in jouw voordeel gebruiken! Je kan het als excuus zien om al je gezonde gewoonten overboord te gooien, maar je kan het ook als kans gebruiken om juist oude gewoonten af te leren en nieuwe gewoonten aan te leren. Begin bijvoorbeeld met het kopen van meer groenten en fruit, maak aankomende week dagelijks een gezonde lunch of probeer minder te snoepen tussendoor. Alle beetjes helpen!

Kritisch jouw eigen leef- en eetpatroon in kaart brengen en kijken waar voor jou verbeterpuntjes zitten, is een mooie eerste stap. Je hoeft niet drastisch je leefstijl om te gooien. Houd bijvoorbeeld eens een weekje bij wat je eet een drinkt en noteer daarbij ook of je goed geslapen hebt, veel stress had of andere gewaarwordingen. Gezonder leven is namelijk niet alleen gezond eten, maar je hele leefstijl op een duurzame manier aanpakken. Je bent er veel beter en langer mee geholpen als je ook de kern aanpakt en niet alleen maar tijdelijk je voedingspatroon omgooit.

Wil je met jouw gezondheid aan de slag en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Waar begin je? Wat is nou een gezond voedingspatroon of hoe val je af met voldoende voedingsstoffen? Suzanne Bekkers (diëtiste) helpt jou hier graag bij. Ga aan de slag op een verantwoorde manier die bij jou past.


Suzanne Bekkers

Diëtiste – Orthomoleculair therapeut

19 keer bekeken0 reacties